Ugrás a tartalomra

Az alapítvány története

Millió imádkozó magyar

 

A Mindszenty Alapítvány egyik legelső feladatának tekintem, hogy azt a nemzeti és katolikus célt szolgálja, amit életem feladatának tűztem ki.

Mindszenty József 1972-ben hozta létre az alapítványt, hogy könyveit kiadja, és ezek bevételéből a keresztény magyar karitatív és kulturális intézményeket támogassa.
Az első elnök maga a bíboros volt, aki általános örökösévé tette a lichtensteini Vaduzban bejegyzett alapítványt. Mindszenty József halála után az elnökséget Boldog Batthyány László fia, Batthyány Iván vette át. Őt követte Habsburg-Lotharingiai Rudolf, az ő hivatali idejének kiemelkedő eseménye 1991-ben Mindszenty bíboros földi maradványainak ünnepélyes hazaszállítása volt. A rendszerváltozást követően 1994-ben nyílt lehetőség arra, hogy a vaduzi alapítvány itthon egy társszervezetet hozzon létre, a Magyarországi Mindszenty Alapítványt, és tevékenységét ezen keresztül folytassa.

Az alapítvány jelenlegi tevékenységét három törekvés határozza meg:

† Mindszenty bíboros életszentségének, keresztény lelkiségének és magyar szellemiségének megismertetése;

† A Magyar Katolikus Püspöki Konferenciával összefogva (ún. szenttéavatási pertársaságban) a hercegprímás kanonizációs eljárásához az anyagi fedezet és a szükséges háttérmunka biztosítása, tiszteletének ápolása;

†   A Vértanúink-Hitvallóink című folyóirat kiadása, a XX. századi magyar vértanúk és hitvallók emlékének, tiszteletének és szenttéavatási eljárásainak előmozdítása.