Ugrás a tartalomra

#összetartozunk - új sorozatunk 1. epizódja

2020. július 3., péntek - 15:40

Az innsbrucki magyarság 1973. március 15. és 19. közt Magyar Napokat rendezett, amelyre meghívta Mindszenty József kardinálist, aki a magyar ügy iránti fáradhatatlan odaadással tett eleget a meghívásnak és fellépésével kivívta mindenki meglepett csodálatát.

A szenvedést, a szomorúságot, a keresztet gyógyítja a szeretet. És amikor a történelemnek kereszthídjára kerül egy nép és elvetődik mint falevél idegenbe, ott is vannak jó szívek és adják a tövishez a rózsát is, a szeretetet, meleg szót, meleg szobát, meleg gondviselést, egyesek és összesség, és ez a szeretet nekünk nagy vigasztalás.

Ezek közé a vigasztalások közé tartozik a magyar szentmise és szentbeszéd, vasárnapról-vasárnapra. Ha ez nem volna, jaj de szomorú volna a helyzet még! Igaz, szentmisehallgatásnak bárhol eleget tehetünk, de magyar szentbeszédet csak a magyar misén hallhatunk. Ahhoz a magunk oltárát kell megkeresnünk és hetenként egyszer elengedhetetlenül szükségünk van az anyanyelven hirdetett evangéliumra.

„Jöjjünk össze, nemcsak akkor, mikor külön ünnepség van, hanem vasárnapról-vasárnapra, örvendjünk az Úr oltáránál annak, hogy együtt lehetünk.”

Ausztria

 

Forrás: Úti jegyzetek/Magyarországi Mindszenty Levéltár