ELMÉLKEDÉSEK Mindszenty bíborossal a karantén utáni hétvégékre. Aktuális sorozatunk 1. epizódja

2020. május 20., szerda - 19:40

Isten fiai a feltámadás fiai

„Szent Pál úgy véli, hogy ha nincs feltámadás, Jézus földi élete, küldetése és halála hiábavaló. Erről beszélt a szadduceusoknak, akik tagadták a feltámadást: Isten fiai a feltámadás fiai. Ha nincs feltámadás, akkor nincs értelme a kereszt jelének, az imádságnak, a misehallgatásnak, sem a rendezett emberi életnek, emlékezetnek, értelemnek, jó akaratnak, jó szándéknak, sem az irgalmasság cselekedeteinek. A feltámadás nélkül az ember eggyé válik a férgekkel, amelyek megeszik; sőt még értéktelenebb, mint a férgek. Szörnyű gondolat, hogy azok, akik egész életükben az élvezeteket és a hatalmat hajhászták, akik zsarnokként emberek tízmillióinak haláláért felelősek, ugyanolyan sorsra jutnak, mint egy édesanya, akinek egész életét az önfeláldozás, a jóság jellemezte, és több nemzedék emlékszik rá szeretettel. Való igaz, hogy az áteredő bűn következtében a hívők teste is az enyészeté lesz. Isten azonban hatalmas. Amint a mag, amely elhal, éltető kenyeret ad az embereknek, úgy az ő ereje is elég ahhoz, hogy újjáteremtse az embert, így ez a pusztulás egy új élet kezdete. Amint a természet őszi-téli halála után új tavasz jön, úgy vár a testünkre is új tavasz, amely szebb minden másnál. A zsoltár szerint: tisztaságban, ragyogó dicsőségben, erőben, nemesebb szellemi testben (1Kor 15,42[-44]).”

Mindszenty bíboros szentbeszéde húsvét utáni III. vasárnap, 1958. április 27. (részlet)

A teljes szöveg és további öt esztendő követségi szentbeszédei elérhetőek legújabb e-könyvünkben ITT