Ugrás a tartalomra

Dr. Beke Margit (2017)

2017. július 16., vasárnap - 15:40

Dr. Beke Margit történész, levéltáros, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Egyháztörténeti bizottságának elnöke, az MTA történettudományok doktora.

1939-ben a Szatmár megyei Nagyecseden született. Az ELTE BTK történelem-orosz tanári, majd levéltári szakán diplomázott, teológusi abszolutoriumát a Budapesti Római Katolikus Hittudományi Akadémián szerezte. Munkásságának jelentős része az Esztergomi Érsekséghez fűződik, így a Prímási Levéltár igazgatójaként működött. Emellett az Érseki Simor Könyvtár, néhány évig a Főszékesegyházi Könyvtár igazgatási feladatait is ellátta.

A magyar egyháztörténelem szinte minden korszakával, elsősorban az Esztergomi (-Budapesti) Főegyházmegye történetével foglalkozott. Írásait a pontosságra törekvés, a szép nyelvi kifejezés és a tartalmi gazdagság jellemzik, melyek legtöbbje nélkülözhetetlen kézikönyv lett. Mindszenty bíboroshoz kapcsolódó számos publikációja közül Egyházam és hazám címmel három kötetben ő rendezte sajtó alá a hercegprímás 1945 és 1948 között elmondott szentbeszédeit. Alapítványunk munkájába többször bekapcsolódott. Boldog Meszlényi Zoltán vértanú püspök szenttéavatási ügyében a történész bizottság tagjaként ő állította össze az egyházmegyei eljáráshoz nélkülözhetetlen kritikai életrajzot. Jelenleg a zalaegerszegi Mindszenty Zarándokközpont és életút-kiállítás létrehozásában segíti munkánkat. Életét és tevékenységét az Egyház és hazája iránti szolgálat jellemzi.
Munkássága elismeréséül megkapta a Komárom-Esztergom Megyéért Díjat 1994-ben, két évvel később a levéltárosok részére adható legmagasabb szakmai Pauler Gyula-díjat, 2000-ben a Magyar Egyházi Levéltáros Egyesület Kormos László-díját. Életútjáról, hivatásáról a Mária Rádió Állok Istenért, Egyházért, hazáért című műsorában a vele készült interjúból tudhatunk meg többet.

Isten áldása kísérje továbbiakban is életében és munkájában!

(Fotó: Mudrák Attila)

 

Díjátadó