Ugrás a tartalomra

Esztergomi Főszékesegyházi Kincstár

Bíbornoki díszöltözék

 

Bíbornoki díszöltözék, ún. cappa magna (hermelinszőrmével bélelt csuklyával ellátott, moaréselyem uszályos reverenda), melyet a hercegprímás elődjétől örökölt és 1948-ig használt; Esztergomi Főszékesegyházi Kincstár.

Jelvények

 

Mindszenty bíboros esztergomi érsekként új főpapi jelvényeket sem készíttetett magának, a kincstárból ezt az 1904-ben készült ereklyés mellkeresztet és gyűrűt választotta és viselte 1948-ig; a Főszékesegyházi Kincstár tulajdona.

Mindszenty bíboros ünnepi miseruhája

 

Mindszenty bíboros ünnepi miseruhája egyik oldalán Szűz Mária, a Világ Királynője, másik oldalon a hercegprímás címerábrázolásával; készült 1945 és 1948 között, a Főszékesegyházi Kincstár tulajdona.

 Prímás Bazilika főoltárának főpásztor

 

A hagyomány szerint ez volt az esztergomi Prímás Bazilika főoltárának főpásztori, ún. hetedik gyertyája, melyet a hercegprímás letartóztatása után gondosan őriztek és végül a máriacelli sírnál helyeztek el; erre utal a kézzel rávezetett „1948.XII.25” felirat.

Elefántcsontból faragott pásztorbot

 

Elefántcsontból faragott pásztorbot, formáját – a pecsétes könyvön nyugvó Isten Báránya alakjával – a bíboros címerében szereplő pásztorbot alapján mintázták; készült 1971 és 1975 között.

Mindszenty bíboros legdíszesebb papi zsolozsmáskönyve

 

Mindszenty bíboros legdíszesebb papi zsolozsmáskönyve; 1962. december 8-án dedikálta számára XXIII. János pápa.

Mindszenty bíboros egyik szentolvasója

 

Mindszenty bíboros egyik szentolvasója, amit 1971-ben VI. Pál pápától kapott ajándékba.