Ugrás a tartalomra

Börtönséták

 

Alapítványunk 2012-ben költözött a jezsuita Párbeszéd Házába. Rögtön utánanéztünk, hogy a közelben milyen helyszínek őrzik Mindszenty bíboros emlékét. Így találtunk rá a volt Conti utcai börtön és fegyház épületére, mely alig 10 percnyi sétára van az irodánktól a Józsefváros szívében, a Nagykörút és a Teleki tér között félúton. Mindszenty bíboros itt raboskodott a leghosszabb ideig, 1949. szeptember 27. és 1954. május 13. között. Emlékirataiban „Az én fegyházam” cím alatt írt a Conti utcai évekről. Alapítványunk kezdeményezésére Józsefváros önkormányzata 2015-ben döntött a börtön előtti parkos terület Mindszenty József térre nevezéséről. 2017 óta Hermann Zsolt szobrászművész Mindszenty József-szobra is emlékezteti a járókelőket a hitvalló főpap és sorstársai Conti (mai Tolnai Lajos) utcához kapcsolódó helytállására.


Az épületben évtizedek óta a BRFK egyik osztálya működik, mely csaknem eredeti állapotában őrizte meg a jelenleg bűnjelek raktározására használt börtönépületet az 1898/99-ben és 1945/46-ban épített cellákkal és folyosókkal. A földszinten feltártuk az egykori sétálóudvart. Később – a rendőrség munkatársaival kiépített kiváló együttműködésnek köszönhetően – bejárhattuk a föld alatti kazamatákat, egy alkalommal a szovjet-orosz időkben fedetlen celláknak teret adó padlást is, ahol régi priccseket és néhány más börtönemléket találtunk.


2019 óta rendszeresen tartunk vezetett sétákat a „Contiban”, alkalmanként neves történészek bevonásával. Az 1956-os forradalom ünnepéhez, valamint a Kommunizmus áldozatainak emléknapjához kapcsolódva immár rendszeresen lehetőségünk van belépni az egykori börtönépületbe, ilyenkor ünnepi megemlékezéseket is tartunk a Mindszenty József téren. A séták pontos időpontjáról honlapunkon, Facebook-oldalunkon és irodánk elérhetőségein tájékozódhat.


Az Alapítvány által szervezett börtönvezetéseken való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Köszönjük, ha adományaival támogatni tudja közhasznú tevékenységünket, amit megtehet banki átutalással erre a bankszámlára:


Erste Bank Hungary Zrt. 11991102-02139889-00000000